Hej mam problem
rt: ctgx*cosx+1=cosx+ctgx

rozwiąż równanie pomocy
9 lip 11:53
rt: proszę o pomoc
9 lip 11:56
ite:
określ dziedzinę,
przenieś wszystkie wyrażenia na jedną stronę i pogrupuj
9 lip 12:05
rt: cos2x+sinx=cosxsinx+cos ?
9 lip 12:10
rt: dobrze mi wyszło ?
cosx(cosx−1)=sinx(cosx−1) ?
9 lip 12:18
ite:
dziedzina ...
ctgx*cosx+1−cosx−ctgx = 0
ctgx*cosx−cosx−ctgx+1 = 0
(ctgx*cosx−cosx)−(ctgx−1) = 0
9 lip 12:18
ite: tak jak napisałam 12:18 jest prościej rozwiązywać
9 lip 12:20
rt: wiadomo że Dziedzina =dziedzina czy nie
9 lip 12:20
rt: wynik bedzie taki że tgx=1 ? teraz to z funcji tangens argumenty podstawić ?
9 lip 12:28
Blee:
Krok 1: dziedzina

ctgx * cosx + 1 = cosx + ctgx
ctgx * ( cosx − 1) = cosx − 1
czyli:
ctgx = 1 lub cosx = 1
9 lip 12:34
ite:
(ctg x*cos x−cos x)−(ctg x−1) = 0
(ctg x−1)cos x−(ctg x−1) = 0
(ctg x−1)(cos x−1) = 0
więc ctg x−1=0 ∨ cos x−1=0
9 lip 12:36
rt: dziękuje uprzejmię
9 lip 12:40