prosze o pomoc w rozwiazaniu
Jarosław D: Wykaż, że dla dowolnych zbiorów A, B, C, zachodzi
A ∩ B ( B θ C ) = ( A ∩ B ) θ ( A ∩ C )
wskaż zasady logiki, które są w nich używane, nazwij je oraz zapisz. W dowodach arytmetycznych,
uzasadnij każdy krok rozumowania odwołując się do aksjomatów, definicji rekurencyjnych.
8 lip 15:34
wredulus_pospolitus:
co to jest: θ
8 lip 19:48
Jarosław D: \ominus
8 lip 21:15
Blee:
Zauważ, że:
A θ B = (A\B) u (B\A)
Więc:
P = (AnB) θ (AnC) = ( (AnB)\(AnC) ) u ( (AnC)\(AnB) )
W tym co napisałeś brakuje symbolu
L = A ∩ B
** ( B θ C ) <−−−
** co tutaj

Chyba chodziło o A n ( B θ C )
Wtedy:
L = A n ( (B\C) u (C\B) ) = (A n (B\C) ) u (A n (C\B) ) = ( (AnB)\(AnC) ) u ( (AnC)\(AnB) )
9 lip 10:28
Jarosław D: błąd miało być
A ∩ ( B θ C ) = ( A ∩ B ) θ ( A ∩ C )
9 lip 15:38
Blee:
No to Ci rozpisałem ... sprawdź jakie aksjomaty bądź definicje rekurencyjne wykorzystałem i po
zadaniu
9 lip 16:40