matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz n
Becia:
w ciągu arytmetycznym a
1
= − 4, r=3 zas suma n poczatkowych wyrazów jest równa 732.
28 lut 14:16
M:
27 kwi 06:30
Podstawy Geometrii:
2a
1
+(n−1)*r
S
n
=
*n
2
2*(−4)+3n−3
732=
*n
2
3n−11
732=
*n
2
3n
2
−11n
732=
2
3n
2
−11n=1464 3n
2
−11n−1464=0 Δ=121+17586=17689
√
Δ
=133
11−133
n
1
=
<0 nie należy do liczb naturalnych
6
11+133
144
n
2
=
=
=24
6
6
Odp. n=24
27 kwi 11:14