Kombinatoryka
Marny uczeń: Na półce stoi 12 książek. Na ile sposobów można wybrać 5 książek z półki, tak aby nie zabierać
żadnych dwóch stojących obok siebie?
| | | | | | | |
Mam pomysł by zrobić to w ten sposób: | + | = | |
| | | | |
Ale szczerze kompletnie nie wiem czy dobrze to rozumiem, stąd prosiłbym o pomoc (ewentualnie
wytłumaczenie
jeżeli ten to rozumowania jest poprawny)
7 lip 16:00
Marny uczeń: pomyłka − miało być:
7 lip 16:05
Jerzy:
Od wzystkich kombinacji odejmujemy 11 par książęk stojących obok siebie
7 lip 16:09
Marny uczeń: Bardzo dziękuję!
Jeśli mógłbym spytać, skąd wzięło się to 11? Niezbyt rozumiem dlaczego jest ich akurat tyle.
7 lip 16:15
Jerzy:
| | | | | |
Przepraszam, to jest źle. Powinno być: | − | |
| | | |
Musimy odjąć przypadki, gdzie wyciągamy dwie pary spośród 11.
Mamy 11 par książek stojących obok siebie : (1,2) (2,3) (3,4) ...... (11,12)
7 lip 16:21
Jerzy:
| | | |
Dalej źle. Musimy odjąć przypadki,gdy wylosowano dwie pary | oraz wylosowano tylko jedną |
| | |
7 lip 16:34
wredulus_pospolitus:
Rysunek podaje PRZYKŁADOWE rozłożenie dla każdej z możliwości (oczywiście
x to te
wybierane przez nas książki)
xooo
Możliwość 1:
| | | |
wszystkie wybrane mają jedną odstępu od siebie: | *4 |
| | |
Możliwość 2:
| | | |
dokładnie pomiędzy dwoma są dwie odstępu (pozostałe − pojedyncze odstępy): | *3 |
| | |
Możliwość 3:
| | | |
dokładnie pomiędzy dwoma są trzy odstępu (pozostałe − pojedyncze odstępy): | *2 |
| | |
Możliwość 4:
| | | |
dokładnie pomiędzy dwoma są cztery odstępu (pozostałe − pojedyncze odstępy): | *2 |
| | |
Możliwość 5:
| | | |
dokładnie pomiędzy dwoma PARAMI są dwie odstępu (pozostałe − pojedyncze odstępy): | *2 |
| | |
Możliwość 6:
| | | |
dokładnie pomiędzy trzema PARAMI są dwie odstępu (pozostałe − pojedyncze odstępy): | *1 |
| | |
Możliwość 7:
dokładnie pomiędzy dwoma są dwie odstępu, a pomiędzy dwoma trzy odstępu (pozostałe − pojedyncze
I dodajemy:
4 + 4*(3+2+1) + 4*3 + 4 + 4*3 = 56 możliwości
Dodatkowo zauważ, że:
| |
oznacza ile będzie 'odstępów innych niż pojedynczy' pomiędzy książkami (uwaga na |
| |
możliwość 7)
7 lip 16:34
wredulus_pospolitus:
No i chuj .... rysunku nie dodaje
7 lip 16:35
wredulus_pospolitus:
7 lip 16:39
Marny uczeń: W sensie pojawiło się dużo nieco sprzecznych odpowiedzi, choć za wszystkie jestem wdzięczny.
| | | |
Czy dobrze rozumiem, że mam brać: | a potem odejmować od tego wszystkie możliwości z |
| | |
odstępami między tymi książkami?
Niezbyt rozumiem też dlaczego Jerzy i wredulus
pospolitus operują na innych liczbach w
dwumianie Newtona? (odpowiednio 11 i 4)?
7 lip 16:50
wredulus_pospolitus:
Marny uczeń −−− patrz co ja podałem ... ja nie odejmuję 'niesprzyjających' możliwości od
ogólnej liczby
Ja liczę wprost ile jest możliwości dla każdej z możliwości którą wcześniej opisuję
7 lip 16:55
Marny uczeń: Ja rozumiem i bardzo wdzięczny jestem za ten sposób, ale jeżeli liczba książek mocno urośnie,
to nie będzie to realne zrobienie tym sposobem. Stąd moje pytanie.
7 lip 16:56
wredulus_pospolitus:
Jeżeli 'liczba książek mocno urośnie' to ani jeden ani drugi sposób nie będzie zbyt dobry
7 lip 16:59
Marny uczeń: Rozumiem, czyli nie istnieje żaden uniwersalny wzór na takie sytuacje?
W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc i rozrysowanie wszystkie. Biorę się do analizy tego
sposobu.
7 lip 17:00
wredulus_pospolitus:
| | | |
Jeżeli chciałbyś odejmować od wszystkich przypadków czyli od | to musisz odjąć sytuacje: |
| | |
1) dokładnie jedna para książek sąsiaduje ze sobą (czyli np.: xx o x o x o x o o o o)
2) dokładnie dwie pary książek sąsiaduje ze sobą (czyli np.: xx o o xx o x o o o o)
3) dokładnie trójka książek sąsiaduje ze sobą (czyli np.: xxx o o x o x o o o o)
4) dokładnie trójka i osobno para książek sąsiaduje ze sobą (czyli np.: xxx o o o xx o o o o)
5) dokładnie czwórka książek sąsiaduje ze sobą (czyli np.: xxxx o o o x o o o o)
6) wszystkie sąsiadują ze sobą (czyli np.: o o o xxxxx o o o o)
7 lip 17:05
Pytający:
Można uogólnić. Prostsza wersja zadania:
n = 5 książek na półce, wybierasz k = 2 tak, żeby nie zabierać żadnych dwóch stojących obok
siebie.
Możesz na to spojrzeć w ten sposób:
x
0 + 1 + (x
1 + 1) + 1 + x
2 = 5, x
i ≥ 0
gdzie:
x
0 // liczba książek na lewo od pierwszej wybranej książki
1 // pierwsza wybrana książka
(x
1 + 1) // liczba książek pomiędzy 1−szą a 2−gą wybraną książką
1 // druga wybrana książka
x
2 // liczba książek na prawo od ostatniej wybranej książki
5 // liczba wszystkich książek
Po uproszczeniu otrzymujesz:
x
0 + x
1 + x
2 = 5 − 2 − (2 − 1) = 5 − 2 * 2 + 1 = 2, x
i ≥ 0
| | | |
a to równanie ma | = 6 rozwiązań całkowitych nieujemnych. |
| | |
Uogólniając dla n książek i k wybranych książek otrzymasz równanie:
∑
i=0k (x
i) = n − 2k + 1, x
i ≥ 0
| | | (k + 1 − 1) + (n − 2k + 1) | | | k + 1 − 1 | |
| | | |
które ma | = | rozwiązań całkowitych |
| | | |
| | n + 1 | |
nieujemnych (oczywiście tylko dla k ≤ n − k + 1 ⇒ k ≤ |
| ). |
| | 2 | |
| | | (6 − 1) + (12 − 5 − 4) | | | 6 − 1 | |
| | | |
W przypadku Twojego zadania | = | = 56. |
| | | |
7 lip 18:24
Marny uczeń: Rozumiem, jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedzi!
7 lip 21:13
Marny uczeń: @Pytający
| | | |
Zapytam jeszcze, czy przypadkiem w tym równaniu ogólnym nie powinno być | ponieważ |
| | |
wtedy zgadza się z odpowiedzą, którą otrzymałem do zadania?
7 lip 21:49
Pytający:
Nie, dobrze napisałem.
| | | | | |
Poza tym przecież | = | = 28 jest błędną odpowiedzią, wredulus |
| | | |
nawet rozbił Ci na przypadki wszystkie 56 możliwości.
7 lip 22:40
Marny uczeń : Rozumiem, w takim razie jeszcze raz dziękuję
8 lip 11:45