matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz liczbę wierzchołków
gr:
Pewien wielościan ma 29 ścian: 21 trójkątnych, 5 czworokątnych i 3 pięciokątne. Oblicz liczbę jego wierzchołków.
7 lip 12:11
Pytający:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Eulera_o_wielo%C5%9Bcianach
21 * 3 + 5 * 4 + 3 * 5
K =
= 49
2
W = 49 + 2 − 29 = 22
7 lip 13:03