suma
zuza: | | 4n + √4n2 − 1 | |
f (n)= |
| , oblicz f(1)+f(2)+...+f(40)=? |
| | √2n+1+√2n−1 | |
6 lip 13:41
wredulus_pospolitus:
Na pewno tak to wygląda, a nie tak:
| | 4n + 2√4n2 − 1 | |
f(n) = |
| |
| | √2n+1 + √2n−1 | |
6 lip 15:01
zuza: Bez tej dójki, tak jak napisane.
6 lip 16:02
zuza: Bez dwójki miało byc
6 lip 18:10
jc: a=
√2n+1, b=
√2n−1
| | a2 + b2 + ab | | a3−b2 | | 1 | |
f(n) = |
| = |
| = |
| [ (2n+1)3/2 − (2n−1)3/2 ] |
| | a+n | | a2−b2 | | 2 | |
| | 1 | |
suma = |
| (813/2 − 13/2) =13 |
| | 2 | |
6 lip 19:57
Mila:
suma =13 dla f(1)+f(2)+f(3)+f(4)
6 lip 21:14
jc: Mila, masz rację.
Dla 40 mamy (93−1)/2 = 364.
6 lip 21:23
Mila:

zgadza się.
6 lip 21:44