zadania
Eta: WAKACYJNE ZMAGANIA( dla chętnych) z "ulubioną"
PLANIMETRIĄ
Tu możecie wrzucać ciekawe zadania ( może przydadzą się przyszłym maturzystom):
zad1
Wewnątrz czworokąta wypukłego ABCD o polu P obrano punkt M
x,y,z.w,−−− odległości punktu M od wierzchołków tego czworokąta
Wykaż,że x+y+z+w≥ 2
√2P
6 lip 13:14
zuza: o co chodzi z tym punktem P pod pierwiastkiem

?
6 lip 13:52
zuza: A nie to pole sory
6 lip 13:53
qwas: w+x+y+z≥AC+BD≥2√AC*BD≥2√2P
6 lip 14:09
Saizou :

To ja podrzucę.
zad2
Wykazać, że b<3a.
PS. Oczekiwana metoda bez trygonometrii, ale można też z jej wykorzystaniem
6 lip 16:10
Eta:
Dzięki
Saizou za podjęcie tematu

Pozdrawiam
6 lip 16:12
Saizou : W końcu odzyskałem kolorowy nick wiec można szaleć

Dzięki za

Miłych wakacji
6 lip 16:13
qwas: Saizouczy ten alfa jest dowolny

?
6 lip 16:27
Saizou :
dla α∊(0, 60°)
6 lip 18:37
9marca:
b<3a |:a
b/a<3
z tw sin
b/a=sin(180−3α)/sinα=3−4sin2α<3
6 lip 18:59
Saizou : a bez trygonometrii?
6 lip 19:01
Eta:
8 lip 15:40
alojz: Wenatrz równoległoboku ABCD obrano punkt P taki że ∡PAD=∡ PCD. Wykaz ze dwusieczne kątów ∡
BAD oraz ∡BPD są równoległe.
8 lip 19:09
Wolfus: Jakoś umarło......
19 lip 10:10
daras:
20 lip 17:52
Kacper:
Eta rozwiązałaś to poprzednie? nie wyświetla mi się
25 lip 20:12
Eta:
@Kacper
Które?
25 lip 20:38
Kacper: To od
Saizou
26 lip 12:26
Minato:

Nierówność trójkąta
a+a > b−a
3a > b
Na zdrowie
zawodusie
26 lip 13:10
Eta:
26 lip 14:08