nierównosc
adajmi: Niech x,y>0, wykaż że min( x,1/x+y,1/y )≤√2. Kiedy zachodzi równość?
6 lip 09:16
Qulka: gdy x=√2 a y=1/√2
6 lip 09:35
adajmi: A dowód
6 lip 10:31
adajmi: jak wykonac?
6 lip 10:34
Qulka: pytałeś kiedy jest równość a nie jak to wykazać
6 lip 11:04
adajmi: Takie jest całe polecenie
6 lip 11:09
Qulka: podziel tę ćwiartkę na kawałki do 1 i od 1 i w każdej z osobna wybierz min a potem pewnie
pochodna
6 lip 11:39
Qulka: jednak chyba się nie uda..ale zawsze zawęzi
6 lip 12:02
ICSP: Jeśli x <
√2 to min(...) <
√2
| | 1 | |
Jeśli y > |
| to min(...) < √2 |
| | √2 | |
| | √2 | |
Załóżmy, że x ≥ √2 oraz y ≤ |
| |
| | 2 | |
Wtedy
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + y ≤ |
| + |
| = √2 |
| x | | √2 | | √2 | |
| | 1 | |
równość gdy x = √2 oraz y = |
| |
| | √2 | |
6 lip 12:10