Hej prosze o pomoc wykazać ze
rt:
5 lip 14:33
Jerzy:
Wskazówka: P = (sinα + cosα)2
5 lip 14:59
rt:
| | π | |
cos2( |
| −α)+1 =1+sin2α ? |
| | 4 | |
5 lip 15:08
rt: | | π | |
cos( |
| −2α)+1=1+sin2α ? |
| | 2 | |
cos(90−2α)=sin2α+1=1+sin2α ?
5 lip 15:36
Jerzy:
Zastosuj wzór na sinα + cosα
5 lip 15:46
ICSP: Ja bym zaczął od lewej strony.
Rozpisał za pomocą wzoru na cosinus różnicy
Potem wzór skróconego mnożenia.
5 lip 17:16
rt: cos(90−2α)=sin2α+1=1+sin2α żle jest ?
5 lip 17:36
ICSP: Źle jest.
Nijak ma się to do rozwiązania zadania.
Masz wyjść od strony lewej i dojść do prawej.
Napisałem Ci o 17:16 jak to zrobić.
5 lip 17:44
rt: to co jest żle gdzie błąd jest
cos(90−2α)=sin2α+1=1+sin2α ←co tu jest żle ?
5 lip 17:47
ICSP: W przykładzie masz
a piszesz
to dwie kompletnie różne rzeczy.
Druga sprawa:
cos(90 − 2α) nie jest zawsze równe sin2α + 1
5 lip 17:50
rt: mam tam 2cos2(π/4−α)=cos2(π/4−α) +1
5 lip 18:01
ICSP: w takim razie 1 powinna być też dodana do
cos(90 − 2α)
u ciebie jej brakuje.
Jak ją dodasz będzie dobrze.
5 lip 18:04
rt: cos2(π/4−α) +1= sin2α + 1 ?
5 lip 20:27
Eta:
| | π | | π | |
to L= 2cos2( |
| −α)= 1+cos( |
| −2α)=1+sin(2α)=P |
| | 4 | | 2 | |
5 lip 20:35
Jerzy:
Kto powiedział,że należy przekształcać L ?
5 lip 21:06
Eta:
5 lip 22:19
Damian#UDM: | | π | | π | | π | |
L = 2cos2( |
| −α) = 2(cos |
| cosα + sin |
| sinα)2 = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
L = 2(cos2 |
| cos2α + 2sin |
| cos |
| sinαcosα + sin2 |
| sin2α) = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
L = sin
2α + cos
2α + 2sinαcosα = 1 + sin2α = P
6 lip 15:06
rt: | | π | | π | |
hej czy moge to tak napisać że 2cos2( |
| −α)= coś2(2* |
| −2*α)=cos2(90−2α)=sin22α ? |
| | 4 | | 4 | |
16 lip 10:47
ICSP: nie możesz
16 lip 10:58