Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe
Jolanty:

Mam obliczyć jakieś tam prawdopodobieństwa ale nie ogarniam tabelki liczności. Jak ją czytać?
mam na przykład obliczyć p(A|D) czyli p(A n D)/P(D).
5 lip 14:10
Jolanty: Bump
5 lip 18:19
Leszek: Podaj tresc zadania !
5 lip 18:29
Jolanty: Stary to jest już. Na podstawie tabeli liczności oblicz prawdopodobieństwo warunkowe.
I tam między innymi p(A|D), p(BuC|EuF) i inne podobne oraz czy zdarzenia A, D są niezależne.
5 lip 18:34
Jolanty: Jesli sądzisz że jest za mało danych albo że treść jest niekompletna to napisz to spytam typa
czy aby nie zapomniał czegoś dopisać.
5 lip 18:36
aniabb:
| | 260 | |
P(A|D)= |
| =... |
| | 260+290+250 | |
| | 120+150+250+160 | |
P(BuC|EuF)= |
| = ... |
| | 120+120+250+150+150+130 | |
AiD są niezależne gdy
| 260 | | 260+120+150 | | 260+290+250 | |
| = |
| • |
| |
| suma | | suma | | suma | |
suma=260+120+150+120+120+250+150+150+130
5 lip 21:00
Jolanty: e no super ale dalej nie ogarniam tej tabelki xd ani twojej metodyki
5 lip 21:15
aniabb: a co jest niejasne?
możesz tabelkę zmienić na tabelkę prawdopodobieństwa jak każdą komórkę podzielisz przez wartość
suma
5 lip 21:19
aniabb: a ponieważ w pr−wach warunkowych to dzielenie, więc mianownik suma mi się skrócił
5 lip 21:38
Jolanty: Niejasne dla mnie na przykład ile wynosi p(A) i jak się to wylicza
6 lip 00:30
aniabb:
| | suma wszystkich z A | | 260+120+150 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | suma całość | | 260+120+150+120+120+250+150+150+130 | |
6 lip 00:41
aniabb: czyli P(A)=0,4571
6 lip 00:46
aniabb: nie tu spojrzałam P(A)=0,3028
6 lip 00:55
aniabb: i przy okazji A i D nie są niezależne bo P(AnD)≠P(A)•P(D)
czyli 0,1485≠0,3028•0,4571
6 lip 00:58
Jolanty: hmm no dobra ale ta suma całości coś mi nie pyka na przykład skąd te +130 xd?
6 lip 01:29
Qulka: literówka..miało być 160 czyli ostatnia komórka i wszędzie zamiast 130 wpisz 160
6 lip 09:32
6 lip 13:19