5 lip 08:16
5 lip 09:53
malasmerfetka: Nie rozumiem
5 lip 10:34
Qulka: pole odcinka (czerwony) to pole wycinka − pole trójkąta(fiolet) takich masz 4 + pole zielonego
kwadratu na środku
https://prnt.sc/tc3iqz
więc
pole wycinka to 1/12 pola koła o r=1 =π/12
pole trójkąta to 1/2•1•1•sin30°=1/4
pole kwadratu na środku to a
2=1
2+1
2−2•1•1•cos30°=2−
√3
aaa no to tam wyżej jest źle znak przed pierwiastkiem
odp π/3+1−
√3
5 lip 10:45
wredulus_pospolitus:
@Qulka −−− warto by było jeszcze wyjaśnić autorowi dlaczego ten trójkąt ma kąt 30
o 
(chyba
że sam na to wpadł)
5 lip 11:54
Mila:
Pola części rozety.
1) Pole różowego Δ
∼DCS :
| | 30 | | a2√3 | | πa2 | | a2√3 | |
PΔ∼=a2−(2* |
| *πa2+ |
| )=a2− |
| − |
| |
| | 360 | | 4 | | 6 | | 4 | |
2) Pole niebieskiego płatka:
| | πa2 | | πa2 | | a2√3 | |
P=a2− [ |
| +2*(a2− |
| − |
| )]= |
| | 4 | | 6 | | 4 | |
cdn
5 lip 17:47
Mila:

3) Pole płatka + Δ "krzywoliniowego" :
| | πa2 | | a2√3 | | πa2 | | a2√3 | |
P(1+2) = |
| + |
| −a2+a2− |
| − |
| = |
| | 12 | | 2 | | 6 | | 4 | |
4) Pole środkowej części rozety:
| | a2√3 | | πa2 | |
Pcz−r=a2−4*( |
| − |
| )= |
| | 4 | | 12 | |
=================
5)
a=1
================
5 lip 17:48
Mila:

W pierwszym wpisie nie "wszedł" rysunek.
Uzupełniam:
5 lip 17:51
Mila:
5 lip 17:57