kombinatoryka
Olek: Ile jest takich macierzy zero − jedynkowych rozmiaru 2 na 3 które nie mają zerowego wiersza ani
zerowej kolumny?
wydaję mi się, że jakoś tu trzeba skorzystać z zasady WW, ale nie wiem jak
4 lip 19:29
Olek: wszystkich macierzy będzie 26?
4 lip 19:31
Olek: macierzy z zerowymi kolumnami są 3
macierzy z zerowymi wierszami jest 7
zerowych jest 1
4 lip 19:34
ite: 1/ w macierzy jest sześć jedynek (1 taka możliwość spośród 2
6) macierz nie ma zerowych wierszy
ani kolumn
| | | |
2/ w macierzy jest pięć jedynek ( | takich możliwości) tak samo jak wyżej czyli znowu |
| | |
wszystkie pasują
| | | |
3/ w macierzy są cztery jedynki ( | możliwości) spośród nich 12 jest bez zerowego wiersza |
| | |
ani kolumny
| | | |
4/ w macierzy trzy jedynki ( | możliwości) spośród nich 6 bez zerowych wierszy i kolumn |
| | |
4 lip 20:35
Adamm:
w każdej kolumnie jest co najmniej jedna jedynka, a co najwyżej 2
jeśli żadna nie ma po 2 jedynki, to ilość takich macierzy to 2*3
dalej mamy 3*(24−2*22+1), 3*(22−1), 1
razem jest ich 6+27+9+1 = 33
4 lip 21:03
Adamm:
przepraszam
2*3+3*3+3*2+1 = 22
4 lip 22:07
ite: Jutro przeliczę jeszcze raz, ale nadal wychodzi mi 1+6+12+6.
4 lip 22:58
Adamm:
tak, tak. Powinno ich być 33 − 2 = 25
4 lip 23:11