Jak oszacować liczbę cufr dziesiętnych liczby a1000
Olek: Mam taki wzór ciągu:
an = 3*2n + 3*n*2n − 3n i muszę oszacować liczbę cyfr dziesiętnych liczby a1000
jedyne co przychodzi mi do głowy to wyłączyć 3*2n przed nawias
an= 3*2n(1+n) − 3n
4 lip 11:38
Olek: nie wiem narazie mam tak:
a1000 = 3*21000 * 1001 − 31000
= 3003*21000 − 31000
= 3003 * (24)250 − 3*(33)333
24 > 10, 33>10
3003 * (24)250 − 3*(33)333 > 3003 * 10250 − 10333> 103 * 10250 − 100333 = 10253(1 −
1080)
4 lip 12:03
Olek: 1− 1080 > −1079
>10253 * −1079 = −10332 czyli liczba ma co najmniej 332 znaki, to chociaż jest
narazie jakieś ogarniczenie
4 lip 12:13
an: 21000≈10301
31000≈10477
4 lip 12:29
ICSP: log(3*21000) = 1000log(2) + log(3) ≈ 301,507
log(3000*21000) = 1000log(2) + 3log(3) ≈ 304,507
log(31000) = 1000log(3) ≈ 477,121
czyli wychodzi na to, że 477 + 1
Istnieje jednak pewne ryzyko ale raczej jest mało prawdopodobne.
4 lip 12:45
Olek: Zaokrągla się zawsze w górę? a jak nie mogę w górę to dodaje 1?
4 lip 13:01
ICSP: log(10) = 1
log(100) = 2
jeżeli masz pewną liczbę z przedziału (10 , 100) i bierzesz jej logarytm to dostajesz:
1.coś
liczba z przedziału (10,100) jest dwucyfrowa, więc do tej 1 z przodu muszę dodać 1.
Analogicznie dla większych liczb.
4 lip 13:06
Olek: ok dziękuję
4 lip 13:13