Ciągi
Anusiaczek: Z czterech liczb trzy pierwsze tworzą ciag geometryczny o ilorazie większym od 1, a trzy
ostatnie ciąg arytmetyczny. Znajdź te liczby wiedząc, że suma pierwszej i ostatniej liczby
jest równa 29 a pozostałych 20.
28 lut 14:04
fikuś: a,b,c,d
a=a1
b=a1q
c=a1q2
d
a+d=29
b+c=20
d−c=c−b
masz układ trzech równań ,powstawiaj za a ,b c i xzadanko zrobione
28 lut 14:18
Anusiaczek: a z "d" co robimy?
28 lut 14:26
fikuś: nicjwyjdzie ulad z niewiadomymi a1,q i d
rozwiązesz układ znajdziesz d
28 lut 14:27
fikuś: a1+d=29
a1q+a1q2= 20
d−a1q2= a1q2−a1q
piszę wolno sory
28 lut 14:30
Anusiaczek: A z pierwszego wyznaczamy a1 czy d?
28 lut 14:44
fikuś: d
28 lut 15:04
fikuś: wyszło?
28 lut 15:11
Anusiaczek: coś tam wyszło
28 lut 16:03