Kongruencje
Olek: Muszę znaleźć wszystkie liczby całkowite x, dla których:
| ⎧ | 2x≡1(mod7) | |
| ⎨ | 3x≡99(mod192) |
|
| ⎩ | x≡25(mod98) | |
I mam pytanie, nie mogę tu zastosować Chińskiego twierdzenia o resztach, bo 192 i 98 nie są
względnie pierwsze, czyli nie mogę rozwiązać tego układu?
3 lip 18:26
Adamm:
2x = 1 (mod 7) ⇔ x = 4 (mod 7)
x = 33 (mod 64)
x = 25 (mod 98)
3 lip 19:30
Adamm:
w dodatku, 7|98, a 25 = 4 (mod 7), więc pierwsze równanie jest niepotrzebne
3 lip 19:33
Olek: Nie rozumiem tylko, dlaczego to nie jest układ sprzeczny, skoro 7,192,98 nie są parami
względnie pierwsze?
3 lip 19:51
Adamm: a co to ma do rzeczy?
3 lip 19:56
Olek: Nie wiem, że układ nie ma rozwiązań?Zbytnio nie pamiętam o co chodzi, ale mam w notatkach, że
zawsze mam sprawdzić czy te liczby są względnie pierwsze.
3 lip 20:00
Adamm: bzdury
3 lip 20:04
Olek: I że to jest Chińskie twierdzenie o resztach
3 lip 20:07
Adamm:
W Chińskim twierdzeniu o resztach masz założenie że są względnie pierwsze.
Co to ma do czegokolwiek.
3 lip 20:08
Olek: No nie wiem, że jak mam układ np.
| ⎧ | x≡ a1(mod m1) | |
| ⎩ | x≡ a2(mod m2) |
|
jeśli m
1 i m
2 są względnie pierwsze to dla dowolnych a
1,a
2 to układ jest niesprzeczny. Ma
on dokładnie jedno rozwiązanie x
0 będące resztą modulo m
1m
2. Każde inne rozwiązanie różni
się od x
0 o pewną wielokrotność iloczynu m
1m
2
Powyższy układ oznacza, ze reszta z dzielenia x/m
1 jest dokładnie taka jak reszta z dzielenia
a
1/m
1 analogicznie drugi układ kongruencji.
Czyli ten układ to poszukiwanie wszystkich liczb, które przy dzieleniu przez dwa zadane moduły
dają z góry zadane reszty.
Tak mam zapisane w zeszycie.
3 lip 20:22
Adamm: no i po co mi go przepisywałeś?
3 lip 20:56
Adamm: uważasz że ja nie wiem co to jest Chińskie twierdzenie o resztach?
3 lip 20:58
Adamm:
Nie, chodziło o Twój argument. Nie wiadomo o co Ci chodzi.
Dlaczego niby równanie miałoby być sprzeczne?
3 lip 20:59
Olek: Bo twierdzenie tak mówi?
3 lip 21:01
Adamm: Gdzie tak mówi?
3 lip 21:02
Adamm: Niczego takiego w twierdzeniu nie ma.
3 lip 21:02
Olek: jeśli m1 i m2 są względnie pierwsze to dla dowolnych a1,a2 to układ jest niesprzeczny.
3 lip 21:04
Adamm: no i dlaczego z tego miałoby wynikać że układ jest sprzeczny w przeciwnym wypadku?
3 lip 21:08
Olek: Po prostu jeżeli to nie ma znaczenia dla układu równań, to po co jest to założenie w
twierdzeniu?
3 lip 21:08
Adamm: twierdzenie to jedno, a zadanie to jedno
3 lip 21:11
Olek: To nie muszę go stosować, zawsze kiedy mam układ kongruencji? Ale przecież tobie nie wyszedł
jednoznacznie wyznaczony x, ani też jego wielokrotności
3 lip 21:15
Adamm:
bo nie rozwiązałem zadania, tylko je uprościłem
w tej postaci w jakiej jest teraz, można zastosować Chińskie twierdzenie o resztach
3 lip 21:16
Adamm:
musisz zawsze stosować
tak Ci mówi Pan Stasiu z pod sklepiku
3 lip 21:17
Adamm:
oczywiście że nie musisz, pomyśl trochę
twierdzenia są po to żeby Ci ułatwić sprawę, a nie po to żeby ich je powtarzać
jak mantrę
3 lip 21:19
Mila:
x = 33 (mod 64)
x = 25 (mod 98)⇔
−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=64k+33, k∊C
x=98m+25 , m∊C
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
98m+25=64k+33
98 m=64k+8 /:2
49m=32k+4 ⇔ 32m+17m=32k+4
17m=32k+4 /*17
289m=32*17k+68
288m+1m=32k+68
m=32k+68
−−−−−−−−−
x=98*(32k+68)
x=3136k+6664+25
x=3136k+3136*2+392+25
x=3136k+417
=========
sprawdzenie: x=417
1) 2*417=834=119*7+1⇔2*417≡1 (mod7)
2) 3*417=1251=6*192+99⇔3*417≡99 (mod192)
3) 417=4*98+25
===============
3 lip 21:53
Mariuszek:
2x = 1 (mod 7) ⇔ x = 4 (mod 7)
x = 33 (mod 64)
x = 25 (mod 98)
x = 4 (mod 7)
x = 33 (mod 64)
x = 25 (mod 98)
Można użyć chińskiego twierdzenia o resztach choć nie bezpośrednio
Jak Adam zauważył pierwsze równanie jest niepotrzebne
x = 33 (mod 64)
x = 25 (mod 98)
Teraz drugie równanie można rozbić na
x = 1 (mod 2)
x = 25(mod 49)
Zatem mamy
x = 33 (mod 64)
x = 1 (mod 2)
x = 25(mod 49)
I tutaj występuje podobna sytuacja o której pisał Adam
Zostaje nam układ równań
x = 33 (mod 64)
x = 25(mod 49)
i teraz można użyć chińskiego twierdzenia o resztach
64=1*49+15 , 15=1*64−1*49
49=3*15+4 , 4=1*49−3*15
15=4*3+3 , 3=1*15−3*4
4=1*3+1 , 1=1*4−1*3
1=1*4−1*(1*15−3*4)
1=4*4−1*15
1=4*(1*49−3*15)−1*15
1=4*49−13*15
1=4*49−13*(1*64−1*49)
1=17*49−13*64
x = 33 (mod 64)
x = 25(mod 49)
x = (17*49*33−13*64*25)mod 3136
17*33=252−82=625−64=561
561*(50−1)=28050−561=27489
13*64*25=13*16*100=20800
x = (27489−20800) (mod 3136)
x=6689 mod 3136
6689−6272=417
x=417 (mod 3136)
czyli jednak wychodzi z chińskiego twierdzenia o resztach co
6 lip 14:50