równannie
lekap: Wyznacz wszystkie całkowite (a,b) takie że
| | a + 2 | | a + 1 | | 6 | |
|
| + |
| =1 + |
| |
| | b + 1 | | b + 2 | | a + b + 1 | |
3 lip 17:31
Qulka: a=0 b=−3 lub a=1 b=0
3 lip 17:40
lekap: a skad to

jakims programem? chodzi mi o rozwiaznie
3 lip 17:59
lekap: Pewnie uzyłaś wolfframa, mądre, wiec tam podpowiadają że będzie to
3 lip 18:13
Damian#UDM: Z założeń: b∊R/{−2, −1} oraz a + b ≠ −1.
Po wymnożeniu wszystkiego uzyskałem takie równanie:
a(2ab + 5b + b
2 + 3a + 6) = (b + 1)(b + 3)
2
dla a = 0 −> b = −1(sprzeczność) oraz b = −3
dla a = 1 −> b
3 + 6b
2 + 8b = 0 −> b = 0 lub b = −2(sprzeczność) lub b = −4
Wychodzi, że
4 lip 00:35
Damian#UDM: b należy oczywiście do całkowitych oprócz −1 i −2, mój błąd.
4 lip 00:36