Ile roznych wynikow mozna uzyskac mnozac co najmniej dwie liczby sposrod..
kamila: Ile roznych wynikow mozna uzyskac mnozac co najmniej dwie liczby sposrod
2,2,2,3,3,3,5,5,7,7,7,7,7,11,11?
3 lip 15:15
wredulus_pospolitus:
Będzie równe liczbie dzielników liczby będącej iloczynem WSZYSTKICH tych liczb, pomniejszone
o ilość występujących RÓŻNYCH liczb pierwszych w tym rozkładzie (czyli o 5)
3 lip 16:13
Qulka: i bez jedynki czyli 864−6=858
3 lip 16:54
Qulka: bo liczba 23•33•52•75•112 ma (3+1)•(3+1)•(2+1)•(5+1)•(2+1)=4•4•3•6•3=864 dzielniki
3 lip 16:59