Granica ciągu, jakieś pomysły?
Imba: lim{n→inf}
√9n(1−
ln(n)2n)
2n−1
Myślałem, żeby podnieść całość do kwadratu i potem coś wymyślić, ale nic mi nie przychodzi do
głowy
2 lip 19:38
piotr: zauważ, że lim ln(n)/2n = 0
wynik: 3
2 lip 22:12
Imba: Tak, ale nie mogę chyba po prostu uznać, że (1−ln(n)/2n)2n−1 = 1,
to tak jakby powiedzieć, że (1+1/n)n = 1, bo 1/n dąży do 0. Wiem, że wynik to 3, ale nie
potrafię tego pokazać.
3 lip 16:25
piotr: lim (1+1/n)n = e≈2.71828
4 lip 14:08
piotr: czy chodzi o taką granicę:
| | ln(n) | |
limn→∞√9n (1− |
| ) 2n−1 |
| | 2n | |
bo raz masz w potędze 2
n−1 a potem 2n−1
4 lip 16:31
Imba: Że ta granica to e to wiem xd Dlatego podałem taki przykład, żeby pokazać, że z tego, że coś
biega do 1 i jest podniesione do czegoś, co zbiega do inf nie wynika, że całość zbiega do 1.
Chodzi o taką granicę, jak napisałeś, nie za dobrze znam składnię na tym forum, pomyliłem się
w drugim, przepraszam
4 lip 18:19
piotr: = √9n(1−ln(n)/2n)2n/2 = √9n[(1−ln(n)/2n)2n]1/2 → √9n[e−ln(n)]1/2=
=√9n[1/n]1/2 → √9
6 lip 10:12