Zadanko
Detektiv: Dany jest trójkąt prostokątny, w którym krótsza przyprostokątna ma długość 10cm . Oblicz
długość przeciwprostokątnej tego trójkąta wiedząc, że jest ona o 2 cm dłuższa od drugiej
przyprostokątnej.
28 lut 13:52
qwerty:

y=x+2
10
2+x
2=(x+2)
2
28 lut 13:55
Detektiv: do tego równania już doszłam, ale nie wiem jak to obliczyć bo x2 sie redukuje...
28 lut 14:03
Vespi:

y=x+2
Liczymy Pitagorasem
10
2+x
2=y
2
czyli
10
2+x
2=(x+2)
2
100+x
2=x
2+4x+4 / x
2
100=4x+4
4x=96
x=24
dla sprawdzewnia jeszcze raz pitagoras
100 + 24
2 = 26
2
676=676
28 lut 14:05
Vespi: ehh.. zostalem uprzedzony
28 lut 14:06
Detektiv: dzięki ^^
28 lut 14:13