sześciokąt
com: Dany jest sześciokat ABCDEF o wszystkich katach wewnetrznych po 120
o. Niech G,H,I,J,K,L bedą
środkami boków sześciokta ABCDEF.
| | √3 | |
Wykaż że obwód ABCDEF ≥ |
| * obwód GHIJKL. |
| | 2 | |
2 lip 13:56
getin:
Niech bok sześciokąta ABCDEF jest równy 2a, gdzie a>0
Niech G będzie środkiem boku AB oraz H będzie środkiem boku BC
Wówczas, z tw. cosinusów w ΔGBH
| | 1 | |
GH2 = a2 + a2 − 2*a*a*cos120o, gdzie cos120o = cos(180o−60o) = −cos60o = − |
| |
| | 2 | |
GH
2 = 3a
2
GH =
√3a
Obw
ABCDEF = 6*2a = 12a
Obw
GHIJKL = 6*
√3a = 6
√3a
| √3 | | √3 | |
| *ObwGHIJKL = |
| *6√3a = 9a |
| 2 | | 2 | |
12a ≥ 9a
więc podany w treści zadaniu warunek jest spełniony
2 lip 14:06
ite: Czy w tym rozwiązaniu robisz założenie, że sześciokąt ABCDEF jest foremny?
2 lip 14:14
com: getin ale ten szeciokąt nie musi byc foremny.
2 lip 14:24
getin:
tak zrobiłem takie założenie, dla foremnego własność działa
2 lip 14:24
getin:
no przeciwległe boki niech będą równe 2x, 2y, 2z
i wtedy wychodzi coś takiego
| | √3 | |
4(x+y+z) ≥ |
| (√x2+y2+x*y + √y2+z2+y*z + √x2+z2+x*z) |
| | 2 | |
tylko mi nie wiadomo jak to teraz udowodnić
może z nierówności między średnimi ?
2 lip 14:26
com: to zadanie jest *, w porównaniu do tych poprzednich
2 lip 14:30
getin:
chyba mam pomysł
postaraj się udowodnić trzy nierówności
| | √3 | |
2(x+y) ≥ |
| *√x2+y2+x*y |
| | 2 | |
| | √3 | |
2(x+z) ≥ |
| *√x2+z2+x*z |
| | 2 | |
| | √3 | |
2(y+z) ≥ |
| *√y2+z2+y*z |
| | 2 | |
po dodaniu stronami tych nierówności otrzymasz to co trzeba
udowodnienie każdej z tych trzech nierówności chyba będzie najprościej zrobić, podnosząc każdą
z nich do kwadratu
2 lip 14:34
123: a przeciwległe muszą być równe ?
2 lip 14:35
com: getin a te nierównosci są prawdziwe?
2 lip 14:39
ite:
2 lip 14:39
ite:
2 lip 14:41
ite: rysunek mi zniknął...
2 lip 14:41
getin:
tak, przykładowo udowodnię pierwszą
| | √3 | |
2(x+y) ≥ |
| *√x2+y2+x*y |
| | 2 | |
podnoszę stronami do kwadratu
| | 3 | |
4(x+y)2 ≥ |
| (x2+y2+x*y) |*4 |
| | 4 | |
16(x+y)
2 ≥ 3(x
2+y
2+x*y)
16x
2+32x*y + 16y
2 ≥ 3x
2+3y
2+3x*y
13x
2+29x*y+13y
2 ≥ 0
co jest prawdą dla dowolnych x,y>0
gdyby nawet przeciwległe boki nie musiały być równe
to sobie trzeba wymyślić 6 literek i tego typu nierówności udowadniać po kolei
2 lip 14:43
com: A przeciwległe boki w przy takiej treślsci muszą być równe?
2 lip 14:44
getin:
chyba nie muszą
2 lip 14:46
ite: tutaj
https://prnt.sc/tahpj9
widać, że każdy bok może mieć inną długość,
są tylko parami równoległe (120
o+120
o+120
o=360
o)
2 lip 15:43
com: Więc z tymi nierównościami getina może być ciężko dla sześciu niewiadomych
2 lip 16:01
ite: Tych, którzy prawdziwie kochają liczenie, to nie jest przeszkoda! Im więcej niewiadomych tym
lepiej.
2 lip 16:34
ite: *Dla tych
2 lip 16:34
com: Ok ite może ktoś pomoze zatem z tymi zmiennymi
2 lip 18:33
ite: Akurat chodziło mi to, że to liczenie zostaje dla cb, bo tu nikt inny nie chyba nie jest aż tak
pracowity, żeby w wakacje za innych tyle obliczeń robić.
2 lip 19:19