kąt
com: Dany jest sześciokąt foremny ABCDEF. Na prostej AF zaznaczamy taki punkt J że ∡ DCJ = 45o .
Oblicz wartość kata ∡FJE.
2 lip 08:42
aniabb: 75°
2 lip 11:36
com: a skad ten kat

?
2 lip 11:38
Roman Tyczka: sinx=AF
α−45
2π=360
?
2 lip 12:43
Roman Tyczka: sin6x=af ?
2 lip 12:44
com: nie rozumiem
2 lip 12:47
2 lip 12:51
com: ok dzieki
2 lip 12:53
123: A ja nie widzę

tego na rysunku to bez obliczeń widać Qulka ?
2 lip 13:01
com: a kto moze napisze rozwiazanie ale bez geogebry
2 lip 13:04
an:
α=45
o
Trójkąt AJE jest równoramienny AJ=AE ∡FAE=30
o
2 lip 21:22
an: Niestety rysunek nie ukazał się więc dopiszę ∡DCJ=∡AFC=∡ACJ=45o
2 lip 21:28
Iryt:

1) ∡DCJ==45
o z założenia
2) ∡AJC=45
o− rachunek kątów w Δ CFJ
3)ΔJAC−Δrównoramienny⇔|AJ|=|AC|
|AC|=|AE|⇔ ΔJEA −Δrównoramienny
∡AJE≡∡JEA⇔
|∡AJE|=(180
o−30
o):2=75
o
2 lip 22:22