Wielomiany
Damian#UDM: (0−4)
Dany jest wielomian W(x) stopnia n > 2, którego suma wszystkich współczynników jest równa 4, a
suma współczynników przy potęgach o wykładnikach nieparzystych jest równa sumie współczynników
przy potęgach o wykładnikach parzystych. Wykaż, że reszta R(x) z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x) = (x+1)(x−1) jest równa R(x) = 2x+2.
2 lip 01:32
Adamm:
W(1) = 4, W(−1) = 0
R(1) = 4, R(−1) = 0, R(x) = ax+b
stąd R(x) = 2x+2
Założyć o stopniu nic nie trzeba.
2 lip 02:18
Damian#UDM: Dziękuję za pomoc!
2 lip 14:03