Naszkicuj wykres funkcji
Damian#UDM: (0−4)
| | |x2 − 4| | |
Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |
| , a następnie określ dla jakich |
| | 2 − |x| | |
wartości parametru m równanie f(x) = m nie ma rozwiązania.
2 lip 01:22
aniabb:

m∊(−4;2)u(4;
∞)
2 lip 02:36
Damian#UDM: Dziękuje za odpowiedź

Teraz pytanie, które najbardziej mnie interesuje − jak po kolei
przekształcać wykres, żeby dojść do tego, co napisałaś?
2 lip 11:21
aniabb: tu m to dziury w wykresie na osi Y wystarczy popatrzeć
2 lip 11:30
Damian#UDM: jak parametr m określić, czyli wyznaczyć wartości kiedy funkcja nie ma rozwiązań to rozumiem,
chodzi mi o samo narysowanie wykresu

Wyznaczenie wartości parametru m to żaden problem
2 lip 11:40
Maciess: Rozbij licznik ze wzoru skróconego mnozenia. Potem analizuj na przedzialach i zobacz jak sie
poskraca.
2 lip 11:42
Damian#UDM: Spróbuję. Dziękuję za pomoc
2 lip 14:03
Damian#UDM: | | ⎧ | x−2, x∊(−oo, −2) | |
| | ⎜ | 2−x, x∊(−2,0) | |
| f(x) = | ⎨ | x+2, x∊<0,2) |
|
| | ⎩ | −x−2, x∊(2, oo) | |
Udało się narysować. Dziękuje za pomoc! W końcu to rozumiem i umiem
2 lip 14:40