Algebra liniowa
studiaaa: Hej, szukam wskazówek do takiego zadania:
Wektory (0,1,1,2) , (1,0,2,−1) są bazą podprzestrzeni E0 przestrzeni E4. Podać współrzędne:
a)jak podać współrzędne rzutu ortogonalnego wektora (a,b,c,d) na tą podprzestrzeń?
b)jak podać współrzędne wektora (e,f,g,h) w tej bazie?
29 cze 16:24
jc: Rzut ortogonalny
| | u*v | | u*w | |
u na podprzestrzeń rozpiętą wektorami v, w, w*v=0: u → |
| v + |
| w |
| | v2 | | w2 | |
U nas v=(0,1,1,2), w=(1,0,2,−1), faktycznie u*v=0,
| | b+c+2d | | a+2c−d | |
u=(a,b,c,d) → |
| (0,1,1,2) + |
| (1,0,2,−1) |
| | 6 | | 6 | |
29 cze 17:25