nierówność wielomianowa
anonim123: | | x+1 | |
Jak t rozwiązać |
| |
| | x(x−1) | |
kropkami koło
+ nieskończoności i − nieskończoności i dlaczego jest tam znak | co oznacza nieokreślone?
29 cze 15:55
WhiskeyTaster: Jak chcesz się bawić tabelką, to już wyjaśniam.
Pod kropkami masz kolejne argumenty, to jest na przykład 2, 3, 4, 10, 15, 200 i tak dalej.
Znak | oznacza, że dla tego argumentu funkcja nie jest określona. Zauważ, że dla Twojej funkcji
| | 1 | |
argumentami nie mogą być x = 0 oraz x = 1, bo dla x = 0 dostajesz wyrażenie |
| , a dla x = |
| | 0 | |
| | 2 | |
1 dostajesz |
| . A jak dobrze wiemy, nie jest to określone, nie można dzielić przez 0. Tak |
| | 0 | |
więc w tym zapisie | chodzi po prostu o to, że nie ma tam nic
29 cze 16:03
anonim123: A jak odczytać wynik z tabelki?
29 cze 16:09
Szkolniak: Wcale nie musisz się bawić z żadną tabelką − zawsze jak masz nierówność w tej postaci (gdzie po
prawej stronie masz zero), to możesz lewą stronę zapisać nie jako iloraz, a jako iloczyn.
Na Twoim przykładzie:
| | x+1 | |
|
| ≥0 ⇔ x(x−1)(x+1)≥0 + dziedzina! |
| | x(x−1) | |
29 cze 16:22
WhiskeyTaster: Ogółem w tabelce badamy znak pewnych wyrażeń. Mamy kolejno:
x+1
x
x−1
Jako, że mamy funkcję wymierną oraz mamy same iloczyny, to całe wyrażenie będzie większe od
zera lub równe 0, gdy iloczyn tych wyrażeń będzie nieujemny.
Pierwszy wiersz tabelki to wiersz z argumentami. Nie przejmujemy się tutaj dziedziną, tylko
wypisujemy kolejne argumenty, tak, aby to nam było wygodnie.
W kolejnych trzech wierszach masz wypisane znaki odpowiednich wyrażeń. Na przykład drugi wiersz
tabelki odpowiada znakom dla wyrażenia x+1. Widzimy, że dla x = 1 mamy 1 + 1 = 2, więc w
kolumnie, gdzie argument przyjmuje wartość 1 wpisujemy "+". Analogicznie wpisujemy minus,
jeśli wyrażenie po podstawieniu argumentu będzie ujemne.
W ostatnim wierszu znaczenie mają poprzednie wiersze. Tutaj po prostu korzystamy z tego, że
wyrażenia w liczniku i mianowniku są ujemne/dodatnie i nie patrzymy na ich wartości. Po prostu
jeśli mamy w liczniku "+", a w mianowniku "−", to iloraz tych wyrażeń będzie miał znak "−" −
czyli zgodnie z tym, jak mnożymy.
| | x | |
A na koniec przykład, weźmy sobie funkcję f(x) = |
| |
| | x+1 | |
Zróbmy krótką tabelkę:
x| | −1 | 0 | 1
x| | − | 0 | +
x+1| 0 | + | +
f(x) | X | 0 | +
Widzimy, że w mianowniku dla = −1 mamy 0, więc mamy tam X, które oznacza, że nic tam nie ma.
Potem dla x = 0 w liczniku mamy 0, a więc całe wyrażenie jest równe 0.
| | + | |
Na koniec widzimy, że dla x = 1 mamy tak jakby |
| , więc zgodnie z regułą znaków przy |
| | + | |
dzieleniu mamy ostatecznie +
29 cze 16:23
WhiskeyTaster: Szkolniak, nie widzisz, że on/ona zaczyna?
29 cze 16:23
Szkolniak: W czymś przeszkadza mój komentarz? Może to jemu/jej pomoże?
29 cze 16:42
anonim123: Dziękuję
29 cze 19:55