Wykaż, że relacja R jest spójna
rybawwodzie: To zadanie jest straszne, może komuś się uda
Niech R będzie relacją w zbiorze X. Wykaż, że relacja R jest spójna ⇐⇒ R ∪ R−1 ∪ IX = X × X.
29 cze 13:04
Adamm:
napisz porządnie, zrozumieć nie idzie
29 cze 14:19
rybawwodzie: Niech R będzie relacją w zbiorze X. Wykaż, że relacja R jest spójna ⇔ R ∪ R−1 ∪ IX = X × X
29 cze 14:24
Adamm:
Jeśli R jest spójna, wtedy i tylko wtedy, gdy (x, y)∊R lub (y, x)∊R lub x = y dla
dowolnych x, y∊X, to znaczy dla dowolnego (x, y)∊X x X.
(y, x)∊R znaczy to samo co (x, y)∊R−1, x = y co (x, y)∊Ix
Zatem R jest spójna wtedy i tylko wtedy, gdy
(x, y)∊X x X ⇒ (x, y)∊R lub (x, y)∊R−1 lub (x, y)∊IX
⇔ (x, y)∊R∪R−1∪IX
Zatem wtedy i tylko wtedy gdy X x X⊆R∪R−1∪IX.
Ale R∪R−1∪IX⊆X x X mamy zawsze, więc wtedy i tylko wtedy gdy
X x X = R∪R−1∪IX
29 cze 14:33
rybawwodzie: dziękuje!
29 cze 15:30