oblicz prosze o pomoc
ja: wiadomo że α∊(π/2,π) oraz sinα=3/5 oblicz wartosci pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta
α
sinα=3/5=0,6 ≈37stopni to jak kąt alfa należy do tego przedziału α∊(π/2,π)?α∊(90,180)
o co chodzi w tym zadaniu ?
29 cze 11:52
ja:
29 cze 12:00
29 cze 12:32
janek191:
| | 3 | |
sin α = |
| i α ∊ ( 0,5π ; π) II ćwiartka |
| | 5 | |
więc
| | 25 | | 9 | | 16 | |
cos2α = 1 − sin2α = |
| − |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
| | 4 | |
cos α = − √ 16/25 = − |
| |
| | 5 | |
oraz
| | 3 | | 4 | | 3 | |
tg α = sin α : cos α = |
| : ( − |
| ) = − |
| |
| | 5 | | 5 | | 4 | |
29 cze 19:43