Trójkąt równoboczny wpisany w elipsę
M.B:

| | x2 | | y2 | |
W elipsę |
| + |
| =1 wpisano trójkąt równoboczny, jeden z jego wierzchołków pokrywa |
| | 36 | | 9 | |
się
z prawym wierzchołkiem osi wielkiej. Znaleźć pozostałe wierzchołki trójkąta.
Wiem, że A(6,0), F(3
√3,0), P(x,y) K(s, t)
Próbowałem wyliczyć z tego, że suma długości od P do ognisk jest równa 12 oraz z własności
|PA|=|PK|=|AK|
niestety wychodzą mi dość skomplikowane rzeczy i nie mogę dojść do niczego sensownego.
Czy ktoś mógłby pomóc z góry dzięki odpowiedzi
28 cze 18:32
Qulka: s=x t=−y
28 cze 19:09
Qulka:

albo że prosta KA nachylona jest pod kątem 30°
28 cze 19:16
Qulka: więc
KA ma równanie y=√3(x−6)/3 PA ma równanie y=−√3(x−6)/3
podstawiając do równania elipsy :
K(6/7 ; −12√3/7) oraz P(6/7 ; 12√3/7)
28 cze 19:22
Mila:

Podpowiedź;
1) równanie prostej AK:
2) równanie prostej AP
28 cze 20:33
Mila:
Należy potem sprawdzić, czy otrzymasz Δ równoboczny.
28 cze 20:34