matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
różniczka funkcji
Iwona:
Dzień dobry, NIe wiem, jak rozwiązać poniższe zadanie: Korzystając z metody różniczki obliczyć: a)sin 29° b) cos 31° c) √17 4 d) √15 Dziękuję i pozdrawiam I
28 cze 13:39
Bogdan:
f(x + (Δx)) ≈ f(x) + f'(x)*(Δx) a) f(x) = sinx, f'(x) = cosx sin29
o
= sin(30
o
− 1
o
), sin30
o
= 0,5,
√
3
π
f'(30
o
) = cos30
o
=
≈ 0,8660254, Δx = −1
o
= −
≈ −0,174533
2
180
sin29
o
≈ 0,5 − 0,8660254 * 0,0174533 = 0,48489, wg tablic sin29
o
≈ 0,48481 Pozostałe analogicznie
28 cze 14:27
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick