statystyka
Borgkul: Proszę o pomoc
Student dojeżdża na uczelnie rowerem średnio co drugi dzień, autobusem co trzeci dzień, a
tramwajem co szósty. Jadąc rowerem, spóźnia się z prawdopodobieństwem raz na sześćdziesiąt
razy jadąc autobusem − raz na dwadzieścia razy, a tramwajem raz na dziesięć razy. Oblicz
prawdopodobieństwo, ze student spóźni się na uczelnie.
27 cze 11:32
xyz: | | 1 | |
rowerem co drugi dzień czyli polowe dni zatem |
| dni |
| | 2 | |
| | 1 | |
jadac rowerem szansa ze sie spozni to |
| |
| | 60 | |
wiec szansa ze sie spozni (jadac rowerem) to
pozostale rzeczy analogicznie
i to wszystko potem zsumowac
27 cze 12:24
Eta:
Jaki masz problem?
P(R)=1/2 , P(A)=1/3, P(T)=1/6
i P(S(R)=1/60, P(S/A)=1/20, P(S/T)=1/10
ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite
P(S)= P(S/R)*P(R)+P(S/A)*P(A)+P(S/T)*P(T) =.........
P(S)=1/24
========
i po ptokach
27 cze 12:25