27 cze 09:52
Maciess: Widzisz ze te trzy trojkaty są podobne (KKK)?
27 cze 12:47
spray: widze ze te wieksze sa podobne
27 cze 13:09
spray: i jak wzkaac?
27 cze 16:50
a7:

ponieważ trudno mi tu narysować więć, opiszę
niech pole czarnego trójkąta to P , pole większego szarego trójkąta P
1, mniejszego szarego
trójkąta P
2,
pole "gornego" P
3 pole prawego wewnętrznego trójkąta P
4
bok kwadratu to a
pole dwóch kwadratów to 2a
2 , jest równe polu kwadratu którego podstawa jest "na dole" a
2
oraz pole drugiego kwadratu (przechylonego) czyli P
1+P
2+P
3+a
2−P−P
4
czyli
2a
2=a
2+a
2−P−P
4+P
1+P
2+P
3
czyli
P
1+P
2=P+P
4−P
3
teraz wystarczyłoby wykazać, że
P
4=P
3
jednak P
3>P
4, gdyż P
3 jest podobny do P
4 (k,k,k), ale nie w skali 1, gdyż P
3=1/2*a*h
3, a
P
4≠1/2a*h
3 (podstawa przeciwprostokątna
P
4 jest mniejsza niż a)
dlatego P
1+P
2≠P
27 cze 18:02
spray: Czyli błąd w zadaniu
28 cze 09:09
a7: Może jeszcze ktoś potwierdzi, ale na to wygląda...
28 cze 16:02
Qulka: na pewno są takie same? bo na rysunku ten skośny trochę większy, a dwóch takich samych nie
bardzo udaje się tak ułożyć jak te
28 cze 16:51
spray: Qulka o które chodzi?
29 cze 15:42
a7: chodzi o to czy te kwadraty są na pewno takie same
29 cze 18:08
spray: A dla innych kwadratów niekoniecznie takich samych?
29 cze 19:03
spray: Te kwadraty sa podobne.
29 cze 19:18
spray: Mam wskazówke ze ten bordowy dorysowany trójkąt jest taki sam jak ten mniejszt szary.
Oraz ten dwa trójkąty bordowy+szary=ciemniejszemu szaremu trójktowi.
29 cze 19:29
29 cze 19:29
spray : Ktoś pomoże
29 cze 20:49
an:

Widzę taką konstrukcję: mamy kwadrat ABCD rysujemy okrąg o średnicy DC na łuku DC obieramy
dowolny punkt E z którego prowadzimy półproste EH oraz EC otrzymujemy kąt prosty DEC
prowadzimy dwusieczną kąta DEC, która przecina bok AB w punkcie G kreślimy okrąg o średnicy
EG otrzymujemy punkty FH a następnie kwadrat EHGF.Teraz pogłówkuj jak udowodnić, że
△CFK=△LJH i △LJD=△JAG
29 cze 23:32