cyfra
Marcel:
Tworzymy ciąg liczb naturalnych: 123456789101112131415...............................
Jaka cyfra w takim zapisie znajduje się na 2021 miejscu
26 cze 20:27
wredulus_pospolitus: niestety powyższy zapis nie daje nam pewności jaki jest system wypisywania kolejnych cyfr
Widzę chociaż dwie różne drogi które można by było 'obronić'
26 cze 21:06
Eta:
1
26 cze 21:08
Eta:
Iryt
chyba 9+180=189
26 cze 21:29
Iryt:
No pewnie, źle obliczyłam .Dzięki.
26 cze 21:32
Mila:
Podpowiedź:
9 cyfr− liczby jednocyfrowe
90*2=180 cyfr − liczby dwucyfrowe
900*3=2700 cyfr mają w zapisie liczby trzycyfrowe,
================= razem za dużo
9+180=189
2021−189=1832 cyfry zostały wykorzystane na zapis liczb trzycyfrowych
1832=3*610+2
Teraz sam odkryj to co napisała Eta.
26 cze 21:41
wredulus_pospolitus:
przepraszam bardzo drogie Panie, ale czemu zakładacie, że po ....18'19 będziemy mieli
110'111'112

Na jakiej podstawie

A może będzie 20'21'22... (najmniej prawdopodobne / najtrudniejsza do 'obronienia' wersja)
A może będzie 120'121'122...
A może będzie 210'211'212... (to akurat też by pasowało do Waszej odpowiedzi)
A może będzie 220'221'222...
A może będzie 1220'1221'1222...
Mamy za mało informacji abyśmy mogli jednoznacznie określić co będzie po 18'19
27 cze 08:16
wredulus_pospolitus:
@Miluś −−− tak przy okazji −−−− dwucyfrowych liczb masz 10 (pojawia się sekwencja '10'

)
27 cze 08:16
wredulus_pospolitus:
Chociaż nie .... Miluś Ty właśnie założyłaś że będzie to:
18'19'20'21'........98'99'100'101'...
No to pytam się −−− skąd to założenie
27 cze 08:21
Mila:
Założyłam ciąg kolejnych liczb naturalnych począwszy od 1.
27 cze 16:51
fil:
1
27 cze 21:18