Odległość
Justyna: Jak znaleźć odległość płaszczyzny od prostej w R3?
mając wzór prostej i wzór płaszczyzny
26 cze 11:47
ICSP: zależy od ich wzajemnego położenia.
Jeżeli wektor normalny płaszczyzny jest prostopadły do wektora kierunkowego prostej to
wybierasz dowolny punkt na prostej i liczysz ze wzoru na odległość punktu od płaszczyzny.
W przeciwnym wypadku 0.
26 cze 11:56
Justyna: Tylko chyba gubię się w sprawdzeniu,
bo mam coś takiego
l={ (3,1) + a(1,1)}
pi={ (0,1) + a(1,1) + b(1,2)}
i zapisałam sobie jakby
x=3+t
y=1+t
później podstawiłam do płaszczyzny
(t+s)x + (1+t +2s)y = (t+s)(3+t) + (1+t+2s)(1+t)
i to ma się równać zero?
bo jak wrzuciłam do wolframa to jest zerem tylko dla specyficznych s, i nie wiem co dalej?
26 cze 12:06
Justyna: gdzie t,s są kolejno a,b
26 cze 12:08
ICSP: Punkty w R3 mają 3 współrzędne.
Coś mi tutaj nie pasuje.
26 cze 12:40
Justyna: Tak mam przykład zapisany,
26 cze 12:49
Justyna: Nie zwróciłam w ogóle uwagi wcześniej
26 cze 12:49
ICSP: Zatem wydaje mi się, ze błąd w treści.
26 cze 13:04