Niepewności
Justyna: Jeśli mam policzyć niepewność prędkości dla mg sin(a).
Gdzie mam podane m, g oraz a z niepewnością?
26 cze 08:19
xyz:
dla iloczynu (np. x*y) stosujesz wzor
| Δ(x*y) | | Δx | | Δy | |
| = | |
| | + | |
| | |
| xy | | x | | y | |
−−−−−−−wyprowadzenie−−−−−−
masz wzorek
Δ(x*y) = (x+Δx)*(y+Δy) − xy
przy czym z reguly przyjmuje sie ze Δx*Δy jest zaniedbywalnie maly i sie go pomija
wiec po wymnozeniu mamy
Δ(x*y) = x*Δy + Δx*y + Δx*Δy
Δ(x*y) = x*Δy + Δx*y + 0 /:xy
26 cze 16:48
xyz: co do samego kata alfa to nie wiem, dla malych katow z reguly sie przyjmuje ze x = sinx
ale nwm
26 cze 16:52
daras: wybacz Justynko ale to co napisałaś rano, to dla mnie żaden wzór
26 cze 17:40