Nierówność
Xxx: Witam mam dosyć nietypowe pytanie. Czemu w poniższej nierówności wymnażając nawiasy miejsca
zerowe wychodzę błędne niż w przypadku przyrownania każdego nawiasu osobno do zera?
(3x+19)(x+7)>0
25 cze 21:15
Szkolniak: Wymnażając nawiasy: (3x+19)(x+7)=3x
2+40x+133
Wtedy: Δ=4 ⇒
√Δ=2
Przyrównując każdy nawias do zera:
x+7=0 ⇔ x=−7
25 cze 21:20
Xxx: No tak to x1 wychodzi − 40−2/9 = − 42/9, natomiast x2 wychodzi − 40+2/9 czyli − 38/9 to w jaki
sposób wychodzą takie wyniki?
25 cze 21:23
Xxx: Aaa juz widzę błąd w mianowniku 2a a nie a2
25 cze 21:25
Szkolniak: Skąd w mianowniku pojawiła Ci się 9?
25 cze 21:25
Szkolniak: No i teraz gra
25 cze 21:25
Xxx: Dziękuję za pomoc
25 cze 21:26