pochodne
Bartosz: Czy wiecie może jak obliczyć pochodną funkcji:
Doszedłem do czegoś takiego, ale dalej nie wiem jak to przekształcić:
| | (e3βx)+2e2βx+eβx | |
= − |
| |
| | e4βx | |
Generalnie wynik ma być taki:
β f(x)(1 − f(x)).
| | a'b − ab' | |
Korzystałem oczywiście ze wzoru: |
| |
| | b2 | |
25 cze 18:46
Bartosz: | | 1 | | 1 | | ek | |
Ewentualnie jeśli e−βx = |
| = |
| , to wyszło mi: |
| . |
| | eβx | | ek | | e2k+2ek +1 | |
Sam nie wiem.
25 cze 18:58
Bartosz: Nie, na prawdę, proszę o pomoc. W książce o sieciach neuronowych podali wynik β f(x)(1−f(x)),
ale nie wiem jak oni do tego doszli.
25 cze 19:03
Szkolniak: | | 1 | |
( |
| )'=((1+e−βx)−1)'=(1+e−βx)−2*e−βx*β= |
| | 1+e−βx | |
| | e−βx*β | | 1 | |
= |
| =β* |
| *e−βx= |
| | (1+e−βx)2 | | (1+e−βx)2 | |
Coś dalej pokombinujesz?
25 cze 20:27
Maciess: | d | | 1 | |
| (1+e−Bx)−1 = −(1+e−Bx)−2*(−Be−Bx)=B*( |
| )2 *e−Bx= |
| dx | | 1+e−Bx | |
| | 1 | | e−Bx | | 1 | | (1+e−Bx)−1 | |
=B*( |
| )*( |
| )=B*( |
| )*( |
| )= |
| | 1+e−Bx | | 1+e−Bx | | 1+e−Bx | | 1+e−Bx | |
| | 1 | | 1 | |
=B*( |
| )*(1− |
| )= to co chciales  |
| | 1+e−Bx | | 1+e−Bx | |
25 cze 20:31
Bartosz: Moment moment, bo jak jeszcze raz spróbowałem to rzeczywiście beta wyszło mi na początku.
Jednak dalej mi nie wychodzi, ale spróbuje tak jak ty i może wyjdzie.
25 cze 20:33
Bartosz: Maciess, Szkolniak dziękować!
25 cze 20:36
daras: na zadane pytanie czy wiemy jak...
odpowiedź brzmi: wiemy
25 cze 22:31