pochodne cząstkowe
cinek: Obliczyć pochodne cząstkowe pierwszego i drugiego rzędu funkcji
a)f(x,y)=x2y3−5x
24 cze 20:34
Jerzy:
f’x = 2y3x − 5
f’y = 3x2y2
dalej spróbuj sam.
24 cze 20:38
cinek: dlaczego mi wyszlo
f'x=2x3y2−5
f'y=2x3y2
24 cze 20:57
cinek: inny przyklad>
f(x,y)=x
4+7x
2+y
2−6xy+3
f'x=4x
3−6y+17?
f'y=−6x+2y+3?
Pochodna drugiego rzedu to licze pochodna z pochodnej?
24 cze 21:13
cinek: wtedy f''x=12x2−6
f''y=−6+2
dobrze rozumuje?
24 cze 21:15
Bleee:
cinek − − − spałeś na wykładach
24 cze 21:22
Bleee:
To co piszesz to tragedia jest niestety
24 cze 21:23
cinek: zdaje sobie z tego sprawe, ratuje sie teraz youtubem i pytam tutaj was
jak krok po kroku obliczyc pochodna czastkowa?
24 cze 21:26
Mila:
a)
f(x,y)=x2y3−5x
fx liczysz tak, jakby y była stałą⇔
fx=2y3 x−5=2xy3−5
fy liczysz tak, jakby x była stałą
fy=x2*3y2⇔fx=3x2y2
===============
f(x,y)=x4+7x2+y2−6xy+3
fx=4x3+14x+0−6y+0⇔fx=4x3+14x−6y
fxx=12x2+14
fxy=−6
fy=2y−6x
fyy=2
fyx=−6
24 cze 21:26
cinek: widze blad gdzie popelnilem przy liczeniu x zapomnialem dopisac x przy 14 i zapomnialem pozniej
totalnie o wyrazach wolnych ze zamieniaja sie w 0 i takie cuda mi wyszly...i teraz u mnie sie
wszystko zgadza a nie rozumiem co to jest fyx i czy to potrzeba liczyc?
24 cze 21:39
cinek: jeszcze prosze o potwierdzenie czy dobrrze zrobilem f'xx z pierwszego przykladu
f''x=2y3
f''y=6yx2,=6x2y
24 cze 21:45
Bleee:
To jest pochodną mieszana. Pochodne mieszane musisz liczyć bo są później potrzebne przy
liczeniu wyznacznika, dodatkowo musisz sprawdzić czy pochodne mieszane są sobie równe (winny
być sobie równe)
24 cze 21:46
daras: a nie są
25 cze 00:20