wyznaczanie dziedziny funkcji
cinek: Wyznaczyc dziedzine funkcji i ja narysowac
a) f(x,y)=
√2x−y
2x−y≥0
2x≥y
nie wiem co tu sie stalo moglby ktos poprawnie rozwiazac przyklad a bo mi dziwne rzeczy
wyszly.
24 cze 20:16
Jerzy:
Rysujesz y = 2x i zaznaczasz wszystko pod prostą razem z nią.
24 cze 20:19
cinek: Dobra czyli do momentu 2x>y dobrze to wyliczylem? i pozniej rysuje ta funkcje i zaznaczam pod
prosta i to koniec zadania tak?
24 cze 20:28
cinek: na to wychodzi, dzieki!
24 cze 20:30
cinek: f(x,y)=ln(xy)
a to jak bys rozwiązał?
24 cze 20:31
Jerzy:
xy > 0
24 cze 20:33
Jerzy:
Czyli: x > 0 i y > 0 lub x < 0 i y < 0
24 cze 20:34
cinek: wtedy proste biegna po osiach i nie zaznaczam zadnego pustego pola?
24 cze 20:36
Jerzy:
Nie. To | i ||| ćwiartka układu współrzędnych bez osi.
24 cze 20:39