najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
cinek: wyznaczyć najmniejsza i największa wartość funkcji w podanym przedziale
f(x)=x
2−7x+10 <−3,4>
f(−3) =9+21+10=40
f(4)=16−28+10=−2
f
min =−2
f
max =40
f(x)=x
3−3x
2−1 <−1;4>
f(−1)=−1−3−1=−5
f(4)=64−48−1=15
f
min =−15
f
max =40
f(x)=x
2*e
x <−1,2>
f(−1)=1*e
−1=e
−1
f(2)=4*e
−1=4e
−1
f
min= 4e
−1
f
max=e
−1
f(0)=0
f
min=0
Czy prawidłowo zostało wykonane polecenie?
24 cze 19:11
Jerzy:
Niestety nie.Np. w pierwszym przypadku funkcja osiąga minimum dla x = 3,5
24 cze 19:17
cinek: Moglbys powiedziec mi skad Ci to wyszlo?
24 cze 19:20
Bleee:
cinek − należy sprawdzić czy funkcja osiąga minimum / maksimum wewnątrz badanego przedziału.
Spójrz na wykres funkcji f(x) = x2 na przedziale od − 3 do 5
24 cze 19:30
Szkolniak: f(x)=x
2−7x+10, <−3;4>
Zawsze sprawdzasz czy współrzędna iksowa wierzchołka paraboli leży w podanym przedziale:
Teraz liczysz:
f(−3)=40
f(4)=−2
24 cze 19:34
cinek: aha czyli licze jeszcze f(od x wierzcholka paraboli) i z tych 3 wartosci wybieram min max?
24 cze 19:59
Jerzy:
Tak.
24 cze 20:02
cinek: dobra dziekuje, to juz mam opanowane!
24 cze 20:05
cinek: a w przykladzie z e−1 to p=0 i f(0) bedzie 1?
24 cze 20:09
Szkolniak: f(x)=x
2*e
x, <−1;2>
Pochodna:
f'(x)=2x*e
x+x
2*e
x=e
x*x(x+2)
f'(x)=0 ⇔ x∊{−2,0}
f(0)=0
f(2)=4*e
2
24 cze 20:27
cinek: czy musze liczyc pochodna w tych zadaniach?
24 cze 20:38