pochodna
cinek: zgubiłem sie na liczeniu pochodnej z pierwiastkiem.
fx=5√x8 +2x (pierwiastek jest 5−tego stopnia)
i mam ze f'x= x8/5+2
pozniej te 8\5x <−− i tutaj w potedze sie zgubilem
24 cze 16:16
ICSP: f(x) = x
8/5 + 2x
| | 8 | |
f'(x) = |
| x(8/5) − 1 + 2 |
| | 5 | |
24 cze 16:18
cinek: | | 8 | |
jakis wzor znalazlem na innej stronie i czy tam bedzie |
| x8/5−1= 8/5x3/5 +2? |
| | 5 | |
24 cze 16:19
ICSP:
24 cze 16:21
cinek: | | 8 | |
to |
| x8/5−1 trzeba rozwiazac czy pochodna moge zostawic w takiej postaci z 8/5−1? |
| | 5 | |
24 cze 16:21
Bleee:
wzór ogólny:
f(x) = xa
f'(x) = a*xa−1
24 cze 16:21
cinek: noo racja wystarczy ze sie zrobil pierwiastek i juz myslenie mi sie wylaczylo...
24 cze 16:24
cinek: inny przyklad;
| | | | 1 | | 2x+ex(x−lnx)−(x2+ex)(x− |
| ) | | | 2 | |
| |
f'x= |
| |
| | x−lnx2 | |
czy to jest dobrze i czy pozniej musze redukowac to wszystko z licznika?
24 cze 16:40
cinek: nawias z dolu mi uciekl
24 cze 16:41
cinek: i w sumie na gorze tez
24 cze 16:41
cinek: nie wiem tez czy na dole ma byc x−ln2 czy za lnx podstawic 1/x
24 cze 16:42
ICSP: i w sumie 2 zamiast x.
24 cze 16:42
cinek: 2x2 w pochodnej nie zamienia sie na 2x?
24 cze 16:44
cinek: x2 jezus.. bo 2x2 zmienia sie w 4x
24 cze 16:46
ICSP: brakuje nawiasów, są też pomyłki.
Ogólnie 0 pkt daję.
24 cze 16:47
cinek: czy piszemy o mianowniku? bo nie wiem skad mialby sie tam znalezc 2 zamiast x
24 cze 16:47
cinek: no dobra to potrzebuje pomocy rozwiazac ta pochodna
24 cze 16:48
ICSP: | | | | 1 | | (2x + ex)(x − ln(x)) − (x2 + ex)*(1 − |
| ) | | | x | |
| |
f' = |
| |
| | (x − ln(x))2 | |
24 cze 16:55
cinek: to wlasnie tak mialem rozwizane na kartce, gdybym wyzej dodal nawiasy byloby identycznie.
dzieki!
mianownik zostawiam z tym lnx czy zamieniam to na 1/x?
24 cze 16:57
ICSP: dlaczego chcesz zamienić ln(x) na 1/x ?
24 cze 16:59
cinek: | | 1 | |
lx(x)= |
| ale teraz juz widze ze we wzorze nie ruszam pochodnej z dolu liczac pochodna z |
| | x | |
calego ulamka....
24 cze 17:03
ICSP: co to za nowa magiczna równość ?
No chyba, że twoją dziedziną jest {x : x = eW0(1)}
Wtedy to prawda.
24 cze 17:08
cinek: taki wzor znalazlem na matemaksie fx=lnx to f'x=1/x
24 cze 17:23
cinek: | | (6x−3x2)(5−4x5−1)−(3x2−x3)*20x4 | |
f'x= |
| |
| | (5−4x5−1)2 | |
akcpetowalne?
24 cze 18:02
Jerzy:
Na końcu licznika: *(−20x4)
24 cze 18:05
Jerzy:
I chyba źle przepisałeś mianownik.
24 cze 18:05
cinek: racja, dzieki!
24 cze 18:06
cinek: no tak w mianowniku jest +4x5 to tylko na zmianie znakow sie skonczy (:
24 cze 18:09