Problem z układem równań
K: ⎧ | 1 = u1−u3 | |
⎨ | 3√22 = u1 + u2 + u3 |
|
⎩ | 2 = u12+u22+u32 | |
Próbowałem to wyznaczając z pierwszego u
1 itd ale ciągle jakieś szalone liczby mi wychodziły
24 cze 11:02
kyrtap: Jako że nie widzę drogi na skrótów:
1) u1 = 1+u3
| 3√2 | | 3√2 | | 3√2 − 2 | |
2) |
| = 1+u3 + u2 + u3 ⇔ 2u3 + u2 + 1= |
| ⇔ u2 = −2u3 + |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Podstawiając 1) i 2) do 3)
| 3√2 − 2 | |
(1+u3)2 + (−2u3 + |
| )2 + u32 = 2 |
| 2 | |
| 3√2 − 2 | | 3√2 − 2 | |
1 + 2u3 + 2u32+ 4u32 + 2* (−2u3) *( |
| ) + ( |
| )2 + u32 = 2 |
| 2 | | 2 | |
| 3√2 − 2 | |
7u32 + 2u3 − 2* (3√2 − 2)* u3 + ( |
| )2 = 2 |
| 2 | |
| 3√2 − 2 | |
7u32 + (2 − 6√2 − 4)u3 − ( |
| )2 − 2 = 0 |
| 2 | |
| 3√2 − 2 | |
7u32 − (2 + 6√2)u3 − ( |
| )2 − 2 = 0 |
| 2 | |
| 18− 12√2 | |
7u32 − (6√2 + 2)u3 − ( |
| ) = 0 |
| 4 | |
| 9− 6√2 | |
7u32 − (6√2 + 2)u3 − ( |
| ) = 0 |
| 2 | |
| 9− 6√2 | |
Δ = (6√2 + 2)2 + 4*7* ( |
| ) = 72 + 24√2 + 4 + 14*(9− 6√2) = 72 + 24√2 + 4 |
| 2 | |
+ 126 −84
√2 = −60
√2 +202≈117,4
24 cze 11:49
24 cze 11:56
Bleee:
(2) podnosimy do
2
9/2 = u
12 + u
22 + u
32 + 2(u
1u
2 + u
1u
3 + u
2u
3)
5/4 = u
1u
2 + u
1u
3 + u
2u
3
| 3√2 − 2 | | 3√2 − 2 | |
5/4 = (1+u3)( |
| − 2u3) +(1+u3)u3 + ( |
| − 2u3)u3 |
| 2 | | 2 | |
| 3√2 − 2 | | 3√2 − 2 | |
5/4 = u32(−2 + 1 − 2) + u3(2* |
| − 2 + 1) + |
| //*4 |
| 2 | | 2 | |
5 = −12u
32 + 12(
√2 − 1)u
3 + 6
√2 − 4 //: (−3)
4u
32 − 4(
√2 − 1)u
3 + (2
√2 − 3) = 0
Δ = 16[ 3 − 2
√2 − 2
√2 + 3] = 16[ 4 − 2*2
√2 + 2] = 16(2 −
√2)
2
| 4(√2 − 1) ± 4(2 − √2) | |
u3 = |
| |
| 8 | |
24 cze 12:07
Bleee:
zauważmy, że początkowo podnosiłem do 2 równianie (2) −−− to spowoduje zapewne że jeden u3
odpadnie.
24 cze 12:10
Bleee:
poprawka do końcówki:
4u
32 − 4(
√2 − 1)u
3 + (2
√2 − 3) = 0
4u
32 − 2*2u
3(
√2 − 1) + (
√2 − 1)
2 = 0
(2u
3 − (
√2 − 1)
2)
2 = 0
24 cze 12:12
Bleee:
kurwa
(2u
3 − (
√2 − 1))
2 = 0 miało być
24 cze 12:14
ICSP: Podnoszenie do kwadratu zawsze jest ryzykowne.
Dla wygody : a = u
1 , b = u
2 , c = u
3
a − c = 1
| 3√2 + 2 − 2b | | 3√2 − 2 − 2b | |
a = |
| , c = |
| |
| 4 | | 4 | |
Dlatego
32 = (3
√2 −2b + 2)
2 + 16b
2 + (3
√2 −2b − 2)
2
32 = 2(3
√2 − 2b)
2 + 2*(2)
2 + 16b
2
16 = (3
√2 − 2b)
2 + 4 + 8b
2
12 = 18 − 12
√2b + 4b
2 + 8b
2
12b
2 − 12
√2b + 6 = 0
4b
2 − 4
√2b + 2 = 0
(2b −
√2)
2 = 0
| √2 | | √2 + 1 | | √2 − 1 | |
b = |
| ⇒ a = |
| i c = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
24 cze 15:51