pochodna funkcji, monotonicznosci
cinek: mam pytanie bo troche mialem przerwy i oglupialem totalnie
mam ułamek (x2−3x+16)−2x2+3x/(x2−3x+16)2
czy przy skracaniu wykreslam gore a na dole przekreslam potege kwadratu?XD prosze sie nie
smiac bo mi az wstyd ze o takim czyms zapomnialem
24 cze 01:39
cinek: a zadanie powininem zrobic zaczynajac od redukcji a pozniej licze miejsca zerowe z licznika?
24 cze 01:42
cinek: ekstremum lokalne to jest najmniejszy punkt i najwiekszy, mi wyszlo ze fmax to 4 a fmin to −4,
a przydział monotonicznosci (monotonicznosc to nazwa funkcji? w tym przypadku funkcja
malejaca?)jest xE(−4:4)
mogłby ktoś odpowiedziec na te wypociny? dziekuje
24 cze 01:49
cinek: w tym samym zadaniu mam przyklad z 3 w potędze czyli licze f'(x)= i wtedy wychodzi mi rownanie
kwadratowe i z pochodnej znowu licze miejsca zerowe i licze przedzial i podaje ekstremum i to
tyle?
| | x4 | | x3 | |
a co jesli w przykladzie mam f(x)= |
| − |
| −x2 |
| | 4 | | 3 | |
24 cze 01:58
Qulka: jeśli
to
| | 4x3 | | 3x2 | |
f'(x)= |
| − |
| +2x1 =x3−x2+2x |
| | 4 | | 3 | |
f'=0 gdy x(x
2−x+2)=0 ⇔ x(x−2)(x+1)=0 więc miejsca zerowe to −1,0,2 i wężyk
24 cze 08:29
Qulka: jak masz ułamek
| A+B | |
| to nie możesz skracać A jak masz dodawanie obok |
| A2 | |
tylko najpierw redukcja a potem miejsca zerowe licznika ...
o ile nie są miejscami zerowymi mianownika
24 cze 08:31
24 cze 08:42
cinek: to fmax sie liczy a nie wskazuje z "rysunku"?
24 cze 10:26
Bleee:
A jak masz 'wskazać' na rysunku jeżeli nie wiesz zawczasu (nie policzyłeś) ile wynosi wartość w
tym punkcie?
Przecież ewentualny rysunek w Twoim wykonaniu będzie przedstawiał tylko PRZYBLIŻONY wykres
tejże funkcji.
24 cze 11:45
Qulka: fmax to wartość funkcji dla x wyznaczonego z miejsca zerowego pochodnej
u ciebie fmax=f(4) = ...
fmin=f(−4) = ...
ponieważ wstawiłeś tylko wzór pochodnej to nie odtworzę Twojej funkcji
24 cze 11:56
cinek: dobra czyli do podstawiam te 4−ke pod x ale do pochodnej czy do normalnej funkcji?
24 cze 15:39
Bleee:
do 'normalnej' funkcji
24 cze 15:50
cinek: dzieki
24 cze 15:52
Bleee:
@Qulka
| | x | |
jego wyjściowa funkcja to f(x) = |
| +C |
| | x2 − 3x + 16 | |
co widać z pochodnej
24 cze 15:52
cinek: Tak, tylko wyrazu wolnego akurat tam nie ma
24 cze 15:54