pole ograniczonego płata
Natalia S: Hej, mam problem z zadaniem "Obliczyć pole części powierzchni z = x
2 +y
2 leżącej między
płaszczyznami z = 1 i z = 4. Sporządzić rysunek".
Wiem że będzie to płat ograniczony płaszczyznami ale wyszło mi że są to
dwa okręgi i dwa promienie i nie wiem jak policzyć całki

, pomocy! za 3 dni kolokwium.
WhiskeyTaster: Masz jakąś odpowiedź?
Wydaje mi się, że z ograniczoności z wynika: 1 ≤ z ≤ 4, a skoro z = x
2 + y
2, to 1 ≤ x
2 + y
2
≤ 4
Teraz przechodząc na współrzędne biegunowe: x = rcost, y = rsint mamy 1 ≤ r
2 ≤ 4. No, ale
oczywiście r > 0, więc r ≥ 1 oraz r ≤ 2. Stąd 1 ≤ r ≤ 2.
Oczywiście t ∊ [0, 2π]. I już mamy przedziały całkowania. Teraz tylko do wzoru i gotowe, o ile
dobrze to zrobiłem