Geometria Analityczna
Olek: Niech l1 będzie prostą w E3 zadaną przed dwa punkty P1 = (3,4,−1), P2=(−1,−2,2), Q=(1,0,1)
znajdź prostą równoległa do l1 i przechodzącą przez punkt Q
Czy to tak się robi:
wyznaczam wektor v = P1P2 = [−1−3,−2−4,−1−2] = [−4,−6,−3]
prostą do wyznaczenia nazwę F, W = Rv
F = Q + W ={1 − 4t, −6t, −2t t∊R}
23 cze 18:24
wredulus_pospolitus:
prawie ... winno być 1 − 3t a nie −2t
23 cze 19:14
janek191:
Wektor v źle policzony
23 cze 19:31
Olek: właśnie bo mam wzór na wykładzie i ostatnia składowa mi nie pasuje bo mam tak że x2−x1, y2−y1,
i tu nagle z1−z2
23 cze 19:50
Olek: to o to chodzi, czy jest gdzieś jeszcze błą∂?
23 cze 19:53