Zbadać dla jakich wartości parametru alfa (0;
Enclaar: Zbadaj dla jakich wartości parametru α∊(0;π) równanie
(4 − √15)x + (4 + √15)x = 2ctgα
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
23 cze 17:11
Jerzy:
| | 1 | |
Podstaw: t = 4 − √15 , wtedy: 4 + √15 = |
| |
| | t | |
23 cze 17:22
ABC:
| | 1 | |
idzie z podstawowego faktu że dla a>0 jest a+ |
| ≥2 |
| | a | |
23 cze 17:23
Enclaar: Nie rozumiem dlaczego w rozwiązaniu jest tgα, a w zadaniu jest 2ctgα
Przyznam, że nie znam takiego twierdzenia przytoczonego przez ABC
że jeśli a>0 to jest możliwe a+ 1a ≥2 ?
czyli w zadaniu 4−√15 = 14+√15
co się stało z potęgą x w tych wyrażeniach?
a dalej, dlaczego nie ma powrotu do podstawienia(4+√15)x=t
23 cze 21:47
ABC:
jeżeli nie znasz takich elementarnych faktów nie ma o czym gadać
23 cze 21:48
Eta:
(a−1)
2≥0
a
2−2a+1≥0 | : a>0
23 cze 21:59
Mila:
(4 −
√15)
x + (4 +
√15)
x = 2ctgα
(4 −
√15)
x=t, t>0
t
2−2 ctgα*t+1=0
Δ=4ctg
2α−4 >0
ctg
2α−1 >0 i α∊(0;π) ⇔
i
| | π | |
t1+t2=2ctgα >0 dla x∊(0, |
| ) |
| | 2 | |
t
1*t
2=1>0 ⇔
| | π | |
Równanie ma dwa rozwiązania rzeczywiste dla x∊(0, |
| ) |
| | 4 | |
23 cze 22:32
Mila:
Enclar, źle przeczytałam i dlatego było tgα
23 cze 22:34