rodzina zbiorów
anonim123: Jak narysować sumę i iloczyn rodziny zbiorów?
23 cze 13:27
ite: Najłatwiej jeśli są zbiorami pustymi. A tak serio to zależy od tego, jaka jest ta rodzina
zbiorów.
23 cze 13:35
23 cze 13:41
ICSP: Do czego zmierzasz?
23 cze 13:50
ite: To jest definicja sumy i iloczynu rodziny zbiorów. Jeśli podasz definicję konkretnej
rodziny (albo kilku), to będzie można znaleźć tę sumę i iloczyn dopiero wtedy narysować.
23 cze 13:53
anonim123: bo nie wiem jak to zrozumieć.Myślałam, że na rysunku będzie łatwiej.
23 cze 13:55
anonim123: Może ktoś to zagadnienie dokładnie wyjaśnić?
23 cze 13:58
ICSP:
element należy do sumy zbiorów jeśli należy do przynajmniej jednego zbioru.
element należy do iloczynu zbiorów jeśli należy do wszystkich zbiorów.
Robiłaś już pewnie dokładnie to samo tylko dla dwóch zbiorów
Tutaj przenosi się to na n zbiorów.
Dlatego właśnie takie sumy/iloczyny nazywamy sumami/iloczynami uogólnionymi.
23 cze 13:59
anonim123: Dziękuję
23 cze 14:03
anonim123: A co oznacza takie jakby duże U?
23 cze 14:12
ICSP: oznaczenie sumy zbiorów.
a to pod znaczkiem oznacza ile zbiorów sumujesz.
Ui ∊{1,2,3,4,5} Ai = A1 ∪ A2 ∪ A3 ∪ A4 ∪ A5
Pytasz o oznaczenia zamiast skupić się na zrozumieniu definicji.
23 cze 14:17
ICSP: można też pod znaczkiem napisać od którego a nad znaczkiem do którego:
Ui = 15 Ai = A1 ∪ A2 ∪ A3 ∪ A4 ∪ A5
23 cze 14:21
anonim123: Dzięki
23 cze 14:26