oblicz
babilon: 3. Obliczyć wysokość i jeden z kątów trójkąta o wierzchołkach A(−3,−2,4), B(3,1,−2) i C(0,1,2).
23 cze 12:34
janek191:
A = ( −3, −2, 4)
B = ( 3, 1, −2)
C = ( 0,1, 2)
→
AB = [ 6,3,− 6] ⇒ I AB I =
√81 = 9
→
AC = [ 3, 3, −2 ] ⇒ I AC I =
√22
→ →
| | 6*3+ 3*3 + 6*2 | | 39 | | 13√22 | |
cos ∡ (AB , AC ) = |
| = |
| = |
| |
| | 9*√22 | | 9√22 | | 66 | |
23 cze 17:44
janek191:
| | 13√22 | | 169 | | 29 | |
sin2α = 1 − ( |
| )2 = 1 − |
| = |
| |
| | 66 | | 198 | | 198 | |
sin α =
√29198
| | √29 | |
PΔ = 0,5*9*√22* |
| = 1,5 √29 |
| | √198 | |
0,5 IABI *h = 1,5
√29 / *2
9*h = 3
√29
=============
23 cze 18:00