Pomocyy szzybko
babilon: Rozwiązać równanie y''−3y'=5sin3x
23 cze 12:02
wredulus_pospolitus:
to poczekamy spokojnie aż skończysz pisać egzamin
23 cze 13:00
getin:
y'' − 3y' = 0
y = e
r*x
e
r*x(r
2−3r) = 0 |: e
r*x
r
2 − 3r = 0
r(r−3) = 0
r
1 = 0 lub r
2 = 3
y
1(x) = C
1*e
r1*x + C
2*e
r2*x
y
1(x) = C
1*e
0*x + C
2*e
3*x
y
1(x) = C
1 + C
2*e
3x
y
2(x) = C
3*sin3x + C
4*cos3x
y
2'(x) = 3C
3*cos3x − 3C
4*sin3x
y
2''(x) = −9C
3*sin3x − 9C
4*cos3x
−9C
3*sin3x − 9C
4*cos3x −3(3C
3*cos3x − 3C
4*sin3x) = 5sin3x
−9C
3*sin3x − 9C
4*cos3x − 9C
3*cos3x + 9C
4*sin3x = 5sin3x
−18C
3*sin3x = 5sin3x
−18C
3 = 5
| | 5 | |
y2(x) = − |
| sin3x + C4*cos3x |
| | 18 | |
y(x) = y
1(x) + y
2(x)
| | 5 | |
y(x) = C1 + C2*e3x − |
| sin3x + C4*cos3x dla C1, C2, C4 ∊ R |
| | 18 | |
23 cze 13:14
ICSP: ja to bym najpierw scałkował a potem rozwiązał równanie liniowej niejednorodne
23 cze 13:16
getin:
mam błąd przy przejściu z
−9C
3*sin3x − 9C
4*cos3x − 9C
3*cos3x + 9C
4*sin3x = 5sin3x
do
−18C
3*sin3x = 5sin3x
powinno być
(−18C
3+9C
4)*sin3x − 9C
4*cos3x = 5sin3x
dalej powinien być układ równań
{−18C
3+9C
4 = 5
{−9C
4 = 0
stąd
C
4 = 0
zatem w rozwiązaniu y(x) znika czynnik C
4*cos3x
| | 5 | |
będzie ostatecznie y(x) = C1 + C2*e3x − |
| *sin3x |
| | 18 | |
23 cze 13:25
Jerzy:
| | 5 | |
13:16 , Czy otrzymamy równanie: y' − 3y = − |
| cos3x ? |
| | 3 | |
23 cze 14:28
ICSP: Stałej brakuje.
23 cze 14:31
Jerzy:
No tak, pominąłem.
23 cze 14:33