Na ile sposobow mozna znudowac wieze z klockow o wymiarach 1x2 i 2x2
Kumpel: Na ile sposobow mozna zbudowac wieze o wymiarach 2x2n majac do dyspozycji nieograniczona liczbe
klockow o wymiarach 1x2 w 3 kolorach oraz nieograniczona liczbe klockow 2x2 w jednym kolorze.
Wyznacz wzor rekurencyjny.
Czesc, nie wiem w jaki sposob dojsc do wzoru rekurencyjnego wymaganefo w tresci zadania. Przy
wymiarach wiezy 2 x n wiem ze wychodzi
3*A(n−1)+(32+1)*A(n−2) dla n wieksZe lub rowne 2, dla n=1 3 i dla n=0 1, ale nie potrafie na
zaden sposob przeniesc tego na to zadanie.
22 cze 19:55
wredulus_pospolitus:
Pytanie 1:
Czy klocek 1x2 można położyć w różny sposób czy tylko dokładnie w ten sposób (czyli 1x2)

Pytanie 2:
Czy ułożenie dwóch niebieskich klocków 1x2 obok siebie to 'inne budowanie wieży' niż położenie
jednego klocka niebieskiego o wymiarze 2x2
22 cze 20:35
Qulka: raczej czy te kolory są te same ..bo może 3 kolory to N C Z a te 2x2 to B
22 cze 20:44
Kumpel: Pytanie 1: Tak, na rozne sposoby. Pionowo i poziomo.
Pytanie 2: Tak, inne budowanie
Co do kolorow to tak jak pisal Qulka, 2x2 inny, odroznialny kolor
22 cze 20:49
wredulus_pospolitus:
A2n = 3A2n−1 + (32 + 1)*A2n−2
22 cze 21:00
Kumpel: Skad to sie bierze, dla jakiego n okreslony jest ten wzor i co oznacza 2n przy A?
22 cze 21:29
wredulus_pospolitus:
2n −−− drugi wymiar wieży (wysokość ?!)
A2n−1 <−−− wszystkie wieże o wysokości 2n−1
3 * ... <−−− na tyle sposobów można położyć klocek o wymiarach 1x2 w pozycji 2x1 tak aby z
wieży o wysokości 2n−1 powstała wieża o wysokości 2n
A2n−2 <−−− wszystkie wieże o wysokości 2n−2
32 <−−− na tyle sposobów można ustawić dwa klocki 1x2 obok siebie w pozycji 1x2, aby powstała
wieża o wysokości 2n
1 <−−− na tyle sposobó można ustawić klocek 2x2, aby powstała wieża o wysokości 2n
22 cze 21:38
Kumpel: Magik, dzieki
22 cze 21:46
kumpel: Jak wyznaczyc drugi wyraz tego ciągu? Wstawiam a(2*2)= i co dalej bo dla a1 z tego co myślę to
jest 19 możliwości ale nir jetem pewien jak wyznaczyć pierwszy i drugi wyraz lub pierwszy i
zerowy ,
22 cze 22:15
wredulus_pospolitus:
a
0 = 1 (tylko jedna wieża jest o wysokości 0)
a
1 = 3 (trzy różne wieże z klockiem 2x1)
a
2 = ...
23 cze 11:19