Zadanie optymalizacja
Adam: Mam problem z rozwiązaniem zadania z rozwiązaniem poniższego zadania.
Należy znaleźć wymiary naczynia wykonanego ze szkła którego produkcja kosztuje 3 cm2 dla
których koszt jego wykonania jest najmniejszy. Naczynie w kształcie prostopadłościanu o
podstawie kwadratowej i objętości V=1030 cm2
22 cze 09:51
Qulka: jak naczynie to z pokrywą czy bez?

wersja bez
V=a
2•h więc h=1030/a
2
P
p=a
2+4ah = a
2+4120/a
P'=2a−4120/a
2 = 0 gdy a=
3√2060
wymiary to
3√2060 x
3√2060 x
3√257,5
22 cze 10:24